LINKS


 
Uitgeverij Van Wijnen

Postbus 172, 8800 AD Franeker, Telefoon 06-83971901, E-mail: info@uitgeverijvanwijnen.nl.

Drs. J. Buisman
Geboren in Culemborg (1925), getogen in Borculo en Den Haag. Opleiding HBS B en Chr. Kweekschool. Dankzij de moed van Dr.J.N.I.M. Geurts, rector Lyceum Stokroosplein, kon hij in 1943 bij een razzia ontsnappen aan de zogeheten Arbeitseinsatz. Geurts slaagde erin de leerlingen die gezocht werden te waarschuwen, terwijl in elke klas verraders zaten. Van 1947-1958 werkte hij aan diverse Haagse basisscholen (minus twee jaar militaire dienst als codist) en van 1958-1986 aan het Haagse St.-Janscollege (later Hofstadcollege).

 

Op latere leeftijd studeerde hij aardrijkskunde en geschiedenis en behaalde aan de U.v.A. zijn doctoraal examen Historische Geografie. Hij publiceerde tal van artikelen en ruim twintig boeken, waaronder Weer of geen Weer?, Bar en boos, Nederland zoals het was, zoals het is, Zuid-Holland vanuit de lucht, Van Buysvaarder tot Buisman, en de Spectrum-Wereldatlas (red.).

Na zijn pensionering schreef hij tot nog toe zeven delen van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen. Zijn aandacht gaat uit naar stormen en stormvloeden, naar weergaloze winters en zinderende zomers, en naar de invloed van het weer op het dagelijks leven van de minder bedeelden, en op historische gebeurtenissen, zoals veldtochten en zeeslagen.

 

Voor zijn werk kreeg hij in 1997 de Marcel Minnaertprijs van de Unie Nederland-Vlaanderen en in 2015 de Dr. J. van der Bilt-prijs van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. In 2011 ontving hij een koninklijke onderscheiding en in 2017 kreeg hij uit handen van prinses Beatrix de Zilveren Anjer.