EXTREEM WEER!


Extreem weer!

Drs. J. Buisman

 

Een canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden.

 

Het weer houdt ons bezig.
Elke dag, als we de deur uit gaan. Maar ook op de lange termijn: hoe gaat het met ons klimaat?

Jan Buisman is nationaal en internationaal dé kenner van ons historische weer.


In Extreem weer! passeren een kleine honderd extreme weerjaren de revue, van het grote zonnejaar van 1540 tot de twee witte Kersten van 2009 en 2010. Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 400 afbeeldingen (waarvan 250 in kleur) en talloze grafieken en tabellen.

 

"Een magistraal werk - generaties historici zullen er veel plezier van hebben, dat weet ik zeker. Enige tijd geleden mocht ik tijdens een dinertje naast de grote Emmanuel Le Roy Ladurie zitten, en er was maar één Nederlander waar hij het voortdurend over had: Jan Buisman - Buuiiismaan zei hij!" (Geert Mak)

 

De media ontvangen het werk van Buisman in juichende bewoordingen: "Weergaloos!" "Prachtig voor iedereen." "Hulde! Kopen!"

  • 576 bladzijden
  • Stevige gebonden uitvoering
  • Ruim 400 afbeeldingen, waarvan 250 in kleur
  • Intrigerende grafieken en diagrammen boordevol weerinformatie
  • Enkele tientallen bijlagen met feiten over het weer
  • Prijs € 49,50
Uitgeverij Van Wijnen

Postbus 172, 8800 AD Franeker, Telefoon 06-83971901, E-mail: info@uitgeverijvanwijnen.nl.Drs. J. Buisman


Jan Buisman (1925) werd geboren in Culemborg en groeide op in Borculo (het stadje van de ‘cycloon’ van ’25) en Den Haag. Opgeleid tot onderwijzer, studeerde hij op latere leeftijd aardrijkskunde en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bleef werkzaam in het onderwijs, en is altijd een rasverteller gebleven. Van zijn meer dan 20 boeken is Bar en boos uit 1984 het bekendste geworden. Vanaf 1988 doet hij voor het KNMI onderzoek naar het weer in de afgelopen 1000 jaar. De boeken op deze website zijn daarvan het unieke resultaat.
Drs. Jan Buisman kreeg voor zijn oeuvre in 1997 de Marcel Minnaert prijs van de Unie Nederland-Vlaanderen en in 2015 de Dr. J. van der Bilt prijs van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en  Sterrenkunde. In 2011 ontving hij een Koninklijke onderscheiding.